A világ legjobb bejgli receptjét áruljuk el neked!

A világ legjobb bejgli receptjét áruljuk el neked!

 

 

Pár évvel ezelőtt Dublinban karácsonyoztam és szerettem volna ír barátaimnak megmutatni, hogy milyen az igazi mákos bejgli– de az sajnos kivitelezhetetlen lett volna, hogy itthon sütött bejglit vigyek magammal.  Sokáig törtem a fejem, hogy miképpen lehetne mégis megoldani a dolgot, végül amellett döntöttem, hogy kint fogom megcsinálni a süteményt. Itthonról vittem magammal darált mákot és friss élesztőt, az összes többi hozzávalót kint is megtudtam venni.  A recept meg adott volt: nagymamám tökéletes bejgliét sütöttem meg.

Ez a recept nemcsak azért különleges, mert családi, hanem mert irtó egyszerű is; és aki elsőre süt bejglit, az sem fogja elrontani ha követi az utasításokat. Ja, és még valami, alig kell pihentetni a tésztát – legalábbis nem egy egész éjszakán át- úgyhogy akár 3-3,5 óra alatt kész is van a desszert pihentetéssel és sütéssel együtt. Ugye milyen jól hangzik?

Most veletek is megosztom ezt a receptet, remélem tudjátok hasznosítani.

 Ezekre lesz szükséged a tésztához (körülbelül 4-6 bejglire számíthatsz):
•    1kg finomliszt
•    50 dkg margarin
•    5-6 evőkanál porcukor
•    félbögre tej
•    6 darab tojássárga
•    2 egész tojás (csak a kenéshez kell)
•    4 dkg friss élesztő
•    egy csipetsó
Így készítsd el a tésztát (lépésről, lépésre írom le):
1.    Először is, fel kell futtatni az élesztőt a tejben. Ez annyit tesz, hogy kézmeleg tejbe bele kell morzsolni az élesztőt és várni míg megdagad. Ez így kivitelezhető a legkönnyebben: vegyél elő egy magasfalú edényt, öntsd bele a tejet és langyosítsd meg, de semmiképpen se legyen forró, mert az élesztőgomba el fog pusztulni, és nem lesz működőképes. Morzsold a langyos tejbe az élesztőt és kicsit kavargasd meg. Nem kell, hogy homogén legyen, lehet darabos is. Miután ezzel megvagy, rakd a fűtőtest mellé – vagy akár rá is – a lábast és várd meg, míg az élesztő megkel. Kétszeresére, de akár háromszorosára is dagadhat ilyenkor. Ez a folyamat elég gyorsan megvan, akár 5-10 perc alatt is kivitelezhető.
2.    Miután az élesztő kész, vegyél elő egy nagy, magasfalú - lehetőleg műanyag edényt és öntsd a közepébe a lisztet. A liszt közepébe csinálj egy mélyedést és abba öntsd bele a felfuttatott élesztőt. Kicsit gyúrd össze az egészet, majd add hozzá az enyhén olvasztott margarint, a cukrot, a tojássárgákat és a sót.
3.    Jól gyúrd meg a tésztát és amikor már cipót tudsz belőle formálni, akkor tekerd háztartási fóliába (folpack) és tedd ki a teraszra, vagy a hűtőbe 1 órára. Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket.

Ezek kellenek a  Mákos töltelékhez:
• 1/2 kg darált mák
• 30 dkg kristálycukor
• 1-2 marékmazsola (opcionális)
• 1-2csomagvaníliáscukor
• 2 dl tej

Ezt is egyszerű elkészíteni:
1.    Főzd fel a tejet a cukorral, de nagyon vigyázz, mert hamar oda tud égni a tej. A legjobb, ha lassú tűzön főzöd és folyamatosan kevergeted.
2.    Miután a cukor teljesen elolvadt, add hozzá a mazsolát és hagyd, hogy kicsit megszívja magát a folyadékkal.
3.    Ezután már csak a mák és a vaníliás cukor maradt hátra. Dobd ezeket is a folyadékba és forralj egyet az egészen. Közben kóstolgasd a tölteléket, hogy milyen az íze. Előfordulhat, hogy kell még bele cukor, vagy mazsola.
4.    Amikor ezzel megvagy, vedd le a tűzről a lábast és pihentesd egy kicsit, mert kezdődik a tészta nyújtása.

Innentől kezd izgalmas lenni a dolog
1.    Vedd elő a tésztát, szedd 4-6 kisebb cipóra és nyújtsd ki az elsőt, kend meg a töltelékkel, majd nyújtsd ki a következő tésztát, kend meg,és így tovább, amíg van a tésztából.
2.    Ezután tegyél sütőpapírt egy tepsibe és rakd bele a megtöltött rudakat.
3.    Picit szúrkáld meg a tetejüket egy villával és a felvert tojással kend be a tetejét, hogy szép barna és csillogó legyen mire elkészül a bejgli.
4.    Itt jön egy hosszú várakozási folyamat, de muszáj betartani, mert így lesz szép a bejgli. Szóval tedd a rudakat parkolópályára 1-1,5 órára (én a teraszra szoktam kivinni) és melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
5.    Az idő letelte után, kend meg újra a bejglik tetejét a tojással és már mehetnek is a sütőbe. Alig 45 perc alatt el is készül a remekmű, de azért nem árt tűpróbát végezni.


Nekem ez a recept mindig beválik. Ami még jó tipp, ha keskeny tepsibe teszed a rudakat, nem fognak „lelapulni”. Mondjuk itt azért arra nem árt vigyázni, hogy a bejglik oldalai összeragadhatnak, ezért vagy szilikonelválasztót, vagy sütőpapírt tegyél a sütik közé és így minden rendben lesz. Bónusz: dióval is készítheted a bejglit, ez esetben a mák helyett diót használj, a többi minden marad a recept szerint.
 kártya
Na, de most már rohannom kell, mert még muszáj egyet barnulnom az esti nagy vacsora előtt és erre tökéletes a közeli Kiwisun – csak legyen üres gép!!!! Meg hát ugye, a sok sütés-főzés miatt el is csúsztam az ajándékok megvételével, de nem baj, mert idén minden barátom kap egy Kiwisun ajándékkártyát és ezzel le is tudom az ajándékozást. Tudom, hogy ennek mindenki fog örülni, hiszen ki ne lenne boldog egy kis naptól, ebben a borongós, őszies télben?! Na, ugye!
És te, te már mindent megvettél?

 

     

- KEZDŐLAP - BUDAPESTI SZALONOK - VIDÉKI SZALONOK - SZALONOK KÜLFÖLDÖN - KOZMETIKUMAINK - ÜZLETI AJÁNLAT - MARKETING AJÁNLAT - KARRIER - BLOG - BÉRLETELLENŐRZŐ - ENGLISH VERSION